Cursus glas in lood / Tiffany glastechniek

In deze cursus maak je in 5 lessen een raampje van 25 x 40 cm in geheel glas in lood of in een combinatie met de Tiffany techniek naar een ontwerp met rechte en gebogen lijnen.

Je leert glas snijden en breken. Vervolgens wordt aan de hand van het ontwerp het glas op maat gesneden en worden de gesneden stukken glas in H-loodprofielen gezet. Hierna worden de loodprofielen dicht gewreven en de verbindingspunten gesoldeerd waardoor het glas ingeklemd blijft.

In de combinatie glas in lood en Tiffany maak je het middengedeelte in de Tiffany techniek. Je gebruikt dan een slijpmachine en koperfolie om de stukken glas aan elkaar te solderen en daarna te patineren.

Je ziet verschillende glassoorten en je krijgt uitleg over de materialen en het gereedschap waarmee gewerkt wordt.

De groep bestaat uit max 4 deelnemers.

Beide cursussen worden gegeven bij Stichting Cultuur Beleving Hillegom (scbh) en starten op

  • maandag 23 september 2024 ; je kunt je hier inschrijven voor glas in lood
  • maandag 4 november 2024 ; je kunt je hier inschrijven voor glas in lood & Tiffany glastechniek

Het verschil tussen beide technieken glas in lood en Tiffany is de verbinding. In de glas-in-loodtechniek zijn H-loodprofielen de verbinding voor het glas en in de Tiffany techniek is koperfolie in combinatie met soldeertin de verbinding voor het glas. Lood is zwaarder dan tin waardoor glas in lood zwaarder is dan Tiffany dat voornamelijk uit soldeertin bestaat.

Enkele foto’s van eerdere cursussen.